Gespecialiseerd in mediation

Bij een echtscheiding of beëindiging van een relatie komt u via mediation allerlei afspraken overeen. Bijvoorbeeld over de verdeling van het geld en de boedel. Deze afspraken worden in een vaststellingsovereenkomst vastgelegd. Van der Wijk Advocatuur, gevestigd in Leek, is gespecialiseerd in mediation. Mediation kan een goede oplossing zijn in bijvoorbeeld de volgende gevallen:

  • Scheiden door mediation
  • Ontbinding partnerschap
  • Bij verbreking van een relatie of samenwoning waarbij u afspraken maakt over kinderen in een ouderschapsplan


MfN-gecertificeerd registermediator

Dieuwke van der Wijk helpt u graag om tot een oplossing te komen. Dieuwke is Mediatorsfederatie Nederland (MfN) gecertificeerd registermediator. Ze is gespecialiseerd in familiemediation (echtscheidingsbemiddeling, opstellen ouderschapsplan, alimentatieberekeningen) èn in arbeidsgeschillen. Met deze specialisaties staat ze ook ingeschreven bij de rechtbank en bij de Raad voor Rechtsbijstand.


Waarom kiezen voor mediation?

Bij mediation komt u samen en in overleg tot een oplossing. Denk bijvoorbeeld aan twee partners die willen scheiden en willen bespreken hoe ze dat gaan doen. De mediator helpt u dan om met elkaar in gesprek te blijven en goede afspraken te maken. Bijvoorbeeld over een ouderschapsplan en een echtscheidingsovereenkomst. Ook als u het al eens bent over veel punten, dan kunt u terecht bij Van der Wijk Advocatuur voor mediation. Onze mediator denkt dan verder mee over de praktische- èn de juridische invulling. Zij maakt bijvoorbeeld alimentatieberekeningen en zij legt alle afspraken voor u vast op papier.


Mediation bespaart kosten

Vaak is het goedkoper om een geschil op te lossen in samenspraak. Het voorkomt ook lastige procedures bij de rechtbank, waarbij beiden een eigen advocaat nodig hebben. Het prettige aan mediation is bovendien dat u de uitkomst in eigen hand houdt en deze niet door de rechterlijke macht laat bepalen. En zeker zo doelmatig: in tegenstelling tot andere mediators, kan onze mediator zelf gelijk een verzoekschrift naar de rechtbank sturen als er overeenstemming is bereikt. Zij staat immers ingeschreven bij de rechtbank en bij de Raad voor Rechtsbijstand.


Kosten van mediation

Voor mediation kunt u in aanmerking komen voor gesubsidieerde bijstand door de Raad voor Rechtsbijstand. Er wordt dan alleen een eigen bijdrage in rekening gebracht van omstreeks € 59 tot € 117 voor het gehele traject van mediation. Rechtsbijstandsverzekeraars dekken soms ook de kosten van mediation. Vraag hiernaar bij uw rechtsbijstandsverzekeraar of assurantietussenpersoon. Als u niet in aanmerking komt voor een vergoeding voor mediation, dan geldt het uurtarief van de mediator bij Van der Wijk Advocatuur. Dit is een lager tarief dan het advocatentarief, terwijl u desondanks profiteert van de extra aanwezige, juridische kennis. Het uurtarief voor mediation kan desgewenst tussen partijen gedeeld worden.


Dieuwke’s aanpak

Omdat Dieuwke van der Wijk zowel mediator als advocaat is, kan ze begeleiding bieden in de communicatie tussen partijen, maar ook bij alle juridische aspecten adviseren; bijvoorbeeld in het geval van een gezamenlijke koopwoning. Zo’n mediationtraject bestaat meestal uit maximaal 3 of 4 gesprekken.


Belangrijk: een goede klik

Dieuwke vindt het belangrijk dat haar cliënten met haar een klik hebben en dat zij zich op hun gemak voelen: een oplossing ligt dan makkelijker binnen bereik. Dieuwke’s missie is uiteindelijk een duurzame oplossing voor het geschil, zodat cliënten met een goed gevoel de mediation kunnen beëindigen.


Ruimte en aandacht voor kinderen

In het geval van kinderen zijn goede afspraken extra belangrijk. Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer ook van belang is wat een kind van een bepaalde afspraken en omgangsregelingen vindt. Let wel: een kind beslist niet, dat is aan de ouders. Bovendien: een regeling die heel geschikt is en passend is voor een kind van 2 jaar, kan er heel anders uitzien dan die voor een kind van 14 jaar. Alles is uiteraard mede afhankelijk van de specifieke situatie.


Meer weten?

Wilt u meer weten over mediation in uw situatie? Neem dan contact met ons op. Van der Wijk Advocatuur in Roden helpt u graag verder.